Uzsākts lugas “Kad vijoli ar pārrautām stīgām pārņem liesmas” iestudējums

Fotogrāfs: Andrejs Saldavs
Fotogrāfs: Andrejs Saldavs

Janvārī Dramaturgu teātrī sācies darbs pie dramaturģes Annas Kerijas Studentes lugas “Kad vijoli ar pārrautām stīgām pārņem liesmas” iestudējuma. Lugas žanrs ir fantastiski komiska melodrāma un tās darbība norisinās tuvākajā nākotnē – laikā, kad sāk transformēties cilvēku apziņa. Kādai cienījama vecuma kundzei buršanās kļūst par ikdienas uzvedības normu. Saskaroties ar kādu neizskaidrojamu parādību, lugas varone nonāk iekšējā konfliktā ar sevi un apkārtējo pasauli, līdz pēdējam mirklim nevarot noticēt, ka viss, kas ar viņu notiek, vienā vārdā saucas mīlestība.

„Cilvēks ir daudzdimensionāla būtne, un dzīves pamats ir dvēsele. Ķermenis, vecums, sociālas dzīves izpausmes – tas viss ir tikai domas un laika radītas ilūzijas. Ilūzijas, kas norāda uz šīs dzīves vienreizību. Katrs cilvēks ir ļoti individuāla un ne ar ko nesalīdzināma personība, bet mīlestība ir dzīvības pamats, tai vienmēr ir taisnība!” šīs domas autore ievijusi savā jaunajā lugā. Izrādes veidotāji vēlas dot skatītājiem iespēju ieraudzīt un sajust laika un apziņas transformācijas piedzīvojumu, vērot izrādi caur paralēlas pasaules portālu. Izrādē būs arī pietiekami daudz komisku brīžu, kas liks skatītājiem ne tikai pasmaidīt, bet arī pamatīgi izsmieties.

Pēc pagājušajā gadā tapušās dramatiskās komēdijas ar iedvesmojošu noslēgumu „Roku dzelžos uz brīvību” iestudējuma Annai Kerijai Studentei šis būs jau otrais darbs režijā. Šai iestudējumā režisore apvienojusies radošajā tandēmā ar aktieri Staņislavu Kudrjavcevu, tērpus veidos tērpu dizainere Kerija, un izrāde tiks papildināta ar modes šova elementiem. Izrādes veidotāji iecerējuši arī apvienot vairākus, it kā nesavienojamus mūzikas žanrus vienotā izrādes muzikālajā partitūrā. Lomas tajā veidos Dramaturgu teātra aktieri Baiba Jegorova, Baiba Kūlaine, Dace Upīte, Gunda Leine, Laura Zālīte, Vera Paukša, Aigars Rozentāls, Māris Jirgens, Māris Gipters, Valts Butāns u.c.

Lugas “Kad vijoli ar pārrautam stīgām pārņem liesmas” pirmizrāde gaidāma vasarā, bet jau martā Dramaturgu teātrī būs iespējams noskatīties 14. aktiermeistarības studijas audzēkņu diplomdarba izrādi, Hermaņa Paukša un Andra Zeibota jaunāko kopdarbu – lugas „Gaisma tualetē” iestudējumu. Bez tam jūnijā gaidāma Harija Ammera lugas „Uzmanību – ziemeļmeitas!” pirmizrāde. Darbs pie šīs lugas iestudējuma arī uzsākts janvārī. Sezonas turpinājumā plānoti vēl vairāku citu – gan jaunu, gan jau atzītu dramaturgu darbu ietudējumi uz Kamerzāles skatuves..

Dramaturgu teātris šobrīd ir vienīgais teātris Latvijā, kur tiek iestudēti tikai un vienīgi mūsdienu latviešu autoru jaunākās lugas. Teātris atrodas Rīgā, Kr. Barona ielā 130/3 (ieeja no Zemitāna ielas). Biļetes uz izrādēm var iegādāties teātra kasē pirms izrādes. Visu izrāžu sākums plkst. 19:30.